Skip to main content

Atelier Mestdagh staat altijd paraat om zowel kunstenaars als architecten uit binnen- en buitenland te helpen bij de ontwikkeling van glasraamprojecten. Ons team kan vanaf de ontwerpfase betrokken worden, of pas later bij de uitvoering worden ingezet. Daarbij wordt er rekening gehouden met alle aspecten van de glasraamkunst om het gedroomde ontwerp zo exact mogelijk te realiseren. Ondertussen mochten we al met tal van inspirerende ontwerpers samenwerken, zoals:

MAARTEN DE CEULAER

Belgisch topdesign meets glas-in-lood

De Belgische designer Maarten De Ceulaer ontwierp een staande lamp in glas-in-lood, die wij samen met hem realiseerden naar aanleiding van het event Doppia Firma, tijdens Milan Design Week 2019, georganiseerd door de Michelangelo foundation en de Fondazione Cologni. De lamp werd in verschillende vaktijdschriften geprezen en zou wel eens een belangrijke stap kunnen zijn voor de intrede van vlak mondgeblazen glas en glas-in-lood in hedendaags design.

THIBAULT FLORIN

Moderne monumentale kerkramen in Westkapelle

In 2013 brandde de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle grotendeels af. In het ontwerp voor de heropbouw was voorzien om het merendeel van de gotische ramen te beglazen met mondgeblazen glas-in-lood. Architect Thibault Florin van Bureau Bressers ontwierp zelf de glasramen. In december 2019 werd de heropgebouwde kerk ingewijd. Deze serie prachtige eenvoudige glasramen beslaat meer dan 185 m2 glas-in-lood: een unieke realisatie in België, waar hopelijk veel architecten zich door zullen laten inspireren.

WIM DELVOYE

Glas-in-loodkunst van wereldformaat

De samenwerking tussen deze hedendaagse kunstenaar en Atelier Mestdagh dateert al van de jaren ‘90 en leverde intussen een aantal prachtige kunstwerken op. Het eerste project waren drie voetbalgoals, gemaakt uit gebrandschilderde glas-in-loodpanelen. Nadien volgden de befaamde glasramen op basis van röntgenfoto’s, waarvan o.m. een reeks in het MUDAM (Luxemburg) te zien is. Deze ramen werden vervaardigd met een zeefdrukprocedé waarbij men onze grisailles/glasverven gebruikte. In 2012 ontwikkelden we een raam met getorste Christusfiguren, voor zijn solotentoonstelling in het Louvre in Parijs.

GEERT DE GROOTE

Een kapel in glas-in-lood

Ter gelegenheid van de glaskunsttentoonstelling Diafaan V in het Sint-Elisabethbegijnhof in Sint-Amandsberg, werd in 2011 een kleine kapel in glas-in-lood ontwikkeld, naar ontwerp van architect Geert De Groote. De structuur is opgebouwd uit stalen buisschijven, waarop glas-in-loodpanelen zijn bevestigd. Het geheel is daardoor makkelijk demonteerbaar/verplaatsbaar. Het lijnenspel refereert naar de gewelven van gotische kathedralen. De kapel is gemaakt om in een publieke ruimte te staan en toegankelijk te zijn voor iedereen.

FILIP DUJARDIN

Een experiment met glas

De Gentse fotograaf en kunstenaar Filip Dujardin maakte voor zijn tentoonstelling in de galerij van Valérie Traan in 2019 een aantal glaskunstwerken. Het was een experiment, zowel voor de kunstenaar als voor Atelier Mestdagh. Maar de resultaten liegen er niet om! Willekeurig gebroken glas werd opnieuw samengebracht tot een kunstwerk en kreeg zo een tweede leven. Ook wij als atelier verlegden hiervoor onze grenzen.

glas in lood eigen ontwerpen atelier mestdagh
Schrijftafel, ontw. Atelier Jack, (c) Footoo bvba Atelier Mestdagh Merelbeke Glas in lood

ATELIER JACK

Glas-in-lood in meubelontwerp? Jawel!

De interieurontwerpers en architecten van Atelier Jack hebben een meubel ontworpen waarin glas-in-lood verwerkt zit. Het schrijftafeltje werd voorgesteld aan het publiek in september 2019. Dit is de start van een zoektocht naar de manieren waarop glas-in-lood verwerkt kan worden in moderne architectuur en meubelontwerpen.

STEPHANE BOENS

Geliefde neo-stijl

In 2007 werkten we samen met architect Stéphane Boens voor een villa in Victoriaanse stijl in Hamburg. Hierbij werden ruwe schetsen voorgesteld door de architect. Ingrid Meyvaert werkte de ontwerpen verder uit, bepaalde de kleuren en legde glasstalen voor. Ook de uitvoering en plaatsing nam Atelier Mestdagh voor haar rekening. Het project betreft een bovenlicht, de ramen in de bibliotheek, traphal, trappenhuis, keuken en voorgevel. De meeste ramen zijn uitgevoerd in mondgeblazen opaline-glas.

Stephane Boens Atelier Mestdagh

PHILIPPE DEPOTTER

Modern brandglas voor Sint-Niklaaskerk Gent

In 2006–2007 werkten we samen met Philippe Depotter van Bureau Bressers voor vijf ramen in de noordelijke zijbeuk van de Gentse Sint-Niklaaskerk. Atelier Mestdagh bood van bij de ontwerpfase technische ondersteuning zonder inmenging op artistiek gebied. Het atelier voerde de vijf ramen aan de noordzijde uit.

Jana Roos

Belgische concept & costume designer.

Jana Roos werkt sinds 2017 op professionele basis binnen de artistieke- en culturele sector. Als beeldende kunstenares ontwerpt ze fantasierijke werelden, concepten en sculpturen rond het lichaam. Zij ontwierp in co-productie met Atelier Mestdagh en VZW Lichtfestival Gent de kunstinstallatie Reï, een monumentale kunstinstallatie met 5 glas-in-loodsilhouetten, die tijdens het lichtfestival 2024 onder de stadshal is getoond.

Puntig-groen-kunstwerk-van-Jana-Roos-Lichtfestival-Gent

Lau Ten Zeldam

Belgisch kunstenaar.

Lau werkte gedurende enkele jaren deeltijds als medewerker in Atelier Mestdagh en legde zich daarnaast ook op haar kunst toe. Ze ontwierp in opdracht van Atelier Mestdagh het kunstwerk Rays of Time, dat voor de Homo Faber tentoonstelling in 2020 werkt gemaakt. Het was opgesteld in Pattern of Crafts, de ruimte die door Sebastian Herkner gecureerd was. Nadien is het kunstwerk opgenomen in de tentoonstelling Call me an ornament in het Direktorenhaus in Berlijn en nadien ook in Munchen.

Benieuwd naar onze realisaties?