Skip to main content

Glasramen worden vaak als ‘oubollig’ of ‘stoffig’ gezien, maar niets is minder waar! Bij Atelier Mestdagh kan je ook terecht om een gloednieuw glasraam te laten ontwerpen. Maak jij je keuze uit een (budgetvriendelijker) standaardontwerp of historisch patroon? Of laat je een volledig uniek ontwerp uitwerken, dat tot in de puntjes beantwoordt aan jouw wensen? Jij beslist.

Ingrid Meyvaert is al sinds de jaren ’80 onze vaste huisontwerpster, met intussen talloze projecten op haar naam. Daarnaast kunnen we voor specifieke opdrachten ook beroep doen op een aantal jonge ontwerpsters, zoals interieurvormgever Mieke Mestdagh of glaskunstenares Laura Ten Zeldam.

“Geslaagde glasramen zijn makkelijk leesbaar, subtiel en eenvoudig van harmonie, sereen en intens, fonkelend als vlammende edelstenen.”
– John Ruskin

Ingrid Meyvaert, glaskunstenaar met een indrukwekkend palmares

Ingrids talrijke creaties zijn te vinden in kerken, openbare gebouwen, bedrijven en privéwoningen in binnen- en buitenland. Voor het atelier ontwerpt ze vrij werk of unieke projecten in opdracht, in lijn met de artistieke wensen en budgettaire mogelijkheden van de klant en de architecturale stijl. In haar eigen artistieke taal weet Ingrid de wensen van elke klant om te toveren tot een uniek glas-in-loodraam. Monumentale kunst, decoratieve kunst, lyrisch-abstracte kunst, modern abstract of traditioneel figuratief: alles is mogelijk.

modern glas in lood Atelier Mestdagh Stained Glass

Laura Ten Zeldam, glaskunstenaar

Laura is sterk gebeten door het glaskunstvirus. Ze is een fantastische ambachtsvrouw en een begaafd ontwerper. Haar passie voor het eeuwenoude glazeniersambacht en haar gevoel voor moderne vormgeving hebben al tot een aantal zeer mooie opdrachten geleid. Ze zoekt de mogelijkheden van het ambacht op door het van binnenuit te vernieuwen.

Mieke Mestdagh, interieurvormgever

Voor specifieke moderne interieurprojecten kunnen we beroep doen op het ontwerptalent van interieurvormgever Mieke Mestdagh. Zij ziet glas-in-lood in een veel sterker uitgepuurde vorm. Ze neemt het glas als basis en combineert het met andere materialen zoals hout en staal. Ze maakt pure kunst, die toch niet alle aandacht naar zich toetrekt.

hedendaags glas in lood Atelier Mestdagh Merelbeke Stained Glass
uitvoering glas in lood Atelier Mestdagh Merelbeke Stained Glass

Uitvoering in Atelier Mestdagh

Wij hebben alles in huis. Dat is geen grootspraak, integendeel. Met passie, vakmanschap én vooral gedreven en ervaren teamleden, voeren we alles uit in ons eigen atelier. Grote of kleine projecten, ze verdienen allemaal evenveel aandacht en teamwork. Meestal werken we met de traditionele glas-in-loodtechniek (met loden H-profielen waarin het glas geschoven wordt), maar ook glas-in-koper en de bekende tiffany-techniek worden toegepast.

Uniek glas voor unieke projecten

Bij Atelier Mestdagh hebben we meer dan 650 kleuren mondgeblazen glas in voorraad. Vakmanschap draait niet alleen om techniek, maar ook om verregaande materiaalkennis. We zijn zelf dan ook helemaal verzot op unieke glassoorten zoals mondgeblazen antiek glas of opaline en mooie getextureerde glassoorten. Hun rijke kleuren, vibrerende oneffenheden en imperfecte texturen geven een levendigheid aan het kunstwerk zoals geen enkel ander materiaal dat kan! Het licht dat het glas tot leven wekt, zorgt bij elke aanblik voor een uniek en wisselend resultaat.

glasschilderkunst glas in lood Atelier Mestdagh Merelbeke Stained Glass
glasschilderkunst glas in lood Atelier Mestdagh Merelbeke Stained Glass

Glasschilderkunst

De glasschilderkunst heeft nog steeds een prominente plaats in ons atelier, ook al is het gebrandschilderd glas-in-lood vandaag minder populair dan abstracte en modernere alternatieven met puur glas. Het ambacht en de vakkennis van de traditionele glasschilderkunst is binnen ons atelier meer dan 70 jaar intact gebleven. Sinds 2019 wordt het dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid met een ‘Leermeester-Leerlingtraject’ doorgegeven van vader (Luc Mestdagh) op dochter (Katrien), zodat de toekomst van het vak verzekerd blijft.

Benieuwd naar onze realisaties?