Huisontwerpen

Nieuwe glas-in-loodramen, helemaal nu!

Nog vaak koppelt men glas-in-lood aan de woorden ‘oubollig’ of ‘stoffig’. Niets is echter minder waar! Bij Atelier Mestdagh kan je terecht om een gloednieuw glasraam te laten ontwerpen. Maak jij je keuze uit een (budgetvriendelijker) standaardontwerp of historisch patroon? Of laat je een volledig uniek ontwerp uitwerken, dat tot in de puntjes beantwoordt aan jouw wensen? Jij beslist.

Ingrid Meyvaert is al sinds de jaren ’80 onze vaste huisontwerpster. Talloze projecten staan op haar naam. Daarnaast kunnen we voor specifieke opdrachten ook beroep doen op een aantal jonge ontwerpsters, zoals interieurvormgever Mieke Mestdagh of glaskunstenares Laura Ten Zeldam.

Ingrid Meyvaert, glaskunstenaar met een indrukwekkend palmares

Ingrids talrijke creaties zijn te vinden in kerken, openbare gebouwen, bedrijven en privéwoningen in binnen- en buitenland. Voor het atelier ontwerpt ze vrij werk of unieke projecten in opdracht, in lijn met de artistieke wensen en budgettaire mogelijkheden van de klant en de architecturale stijl. In haar eigen artistieke taal weet Ingrid de wensen van elke klant om te toveren tot een uniek glas-in-loodraam. Monumentale kunst, decoratieve kunst, lyrisch-abstracte kunst, modern abstract of traditioneel figuratief: alles is mogelijk.

Laura Ten Zeldam, glaskunstenaar

Laura is sterk gebeten door het glaskunstvirus. Ze is een fantastische ambachtsvrouw en een begaafd ontwerper. Haar passie voor het eeuwenoude glazeniersambacht en haar gevoel voor moderne vormgeving hebben al tot een aantal zeer mooie opdrachten geleid. Ze zoekt de mogelijkheden van het ambacht op door het van binnenuit te vernieuwen.

Samen met Katrien Mestdagh werkt ze ook aan twee projecten in wording die bedoeld zijn om het ambacht op een totaal andere manier in het daglicht te stellen. In november 2014 kwamen ze in het kader van de Be Creative-wedstrijd op de proppen met de Lumi: een wonderlijke artistieke lamp voor iedereen die zich graag laat meevoeren door schoonheid en fantasie, van jong tot oud. Hun kunstproject Stained Stories brengt de glasraamkunst dan weer naar een telefooncel van het jaar 1958, in samenwerking met Belgacom/Proximus.

Mieke Mestdagh, interieurvormgever

Voor specifieke moderne interieurprojecten kunnen we beroep doen op het ontwerptalent van interieurvormgever Mieke Mestdagh, zus van Katrien Mestdagh. Zij ziet glas-in-lood in een veel sterker uitgepuurde vorm, als basis die harmonieus te combineren is met andere materialen zoals hout en staal, zonder dat het alle aandacht naar zich toetrekt.

Uitvoering in Atelier Mestdagh

Met passie en ervaren vakmanschap voeren we alles uit in ons eigen atelier. Grote of kleine projecten, ze verdienen allemaal evenveel aandacht en teamwork. Meestal werken we met de traditionele glas-in-loodtechniek (met loden H-profielen waarin het glas geschoven wordt), maar ook glas-in-koper en de typische tiffany-techniek worden soms toegepast.

Uniek glas voor unieke projecten

Bij Atelier Mestdagh hebben we meer dan 650 kleuren mondgeblazen glas in voorraad. Vakmanschap draait niet alleen om techniek, maar ook om gedegen materiaalkennis. Wij zijn grote ambassadeurs van unieke glassoorten zoals mondgeblazen antiek glas of opaline en mooie getextureerde glassoorten. Hun rijke kleuren, vibrerende oneffenheden en imperfecte texturen geven een levendigheid aan het kunstwerk zoals geen enkel ander materiaal dat kan! Het licht dat het glas tot leven wekt, zorgt bij elke aanblik voor een uniek en wisselend resultaat.

Glasschilderkunst

Ook de glasschilderkunst heeft nog steeds een prominente plaats in ons atelier, ook al is het gebrandschilderd glas-in-lood vandaag minder populair dan het abstractere en modernere pure glas-in-lood. Het ambacht en de vakkennis van de traditionele glasschilderkunst is binnen ons atelier meer dan 70 jaar intact gebleven. Sinds 2019 wordt het dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid met een ‘Leermeester-Leerlingtraject’ doorgegeven van vader (Luc Mestdagh) op dochter (Katrien), zodat de toekomst van het vak verzekerd blijft.

Ben je overtuigd en wil je meer zien?