Skip to main content

Met elke kapel, kerk, klooster, school of historisch pand dat wordt afgebroken, dreigen de authentieke glas-in-loodramen mee verloren te gaan. En vaak vrezen mensen dat ze bij een verhuis hun glas-in-lood onmogelijk kunnen meenemen. Dat is buiten Atelier Mestdagh gerekend. Wij zoeken (in de mate van het mogelijke) samen met de klant naar een geschikte locatie en een manier om ze op een waardige, aangepaste manier te integreren op een andere plek.

Oude pracht op een nieuwe locatie

Glas-in-loodpanelen dragen vaak een lange geschiedenis met zich mee. Het historische en sociale belang van deze panelen is in de meeste gevallen van onschatbare waarde. Het zou dus zonde zijn om ze gewoon te laten vernietigen.

Wij halen alle troeven uit de kast om historisch glas-in-lood aan te passen aan nieuwe architectuur. Hoe we dat doen hangt af van de omstandigheden, de technische mogelijkheden en de erfgoedwaarde van het glas-in-lood. Daarnaast zijn ook de keuze van opstelling en verlichting cruciaal om glasramen succesvol een nieuwe thuis te geven en opnieuw te laten stralen.

Gelukkig hebben we wel wat kennis in huis: Katrien Mestdagh schreef haar masterthesis over de herbestemming van monumentaal glas-in-lood, maar ook de aanwezigheid van ervaren kunstenares Ingrid Meyvaert is bij dit soort aanpassingen vaak een meerwaarde.

LED-Sheet 'uitdaging' glas in lood Atelier Mestdagh stained glass

Uitdagingen? Die zijn er om aan te gaan!

Atelier Mestdagh denkt volledig mee met de klant en draagt creatieve oplossingen aan om oude glasramen in nieuwe architecturale ruimtes te integreren, mits enkele slimme aanpassingen aan het glas-in-lood of de structuur. Daarbij waken we er altijd over dat het oude raam met de grootste zorg verwijderd en behandeld wordt.

Bovendien kunnen we de ramen dankzij innovatieve LED-verlichting in veel meer verschillende soorten ruimtes onderbrengen. De kunstmatige belichting maakt daglicht tegenwoordig overbodig om een glasraam volledig tot z’n recht te laten komen.

Elk project brengt eigen uitdagingen met zich mee, waar we bij Atelier Mestdagh als team mee aan de slag gaan. Zo is elke oplossing er eentje op maat van het specifieke glas-in-lood waarmee gewerkt wordt.

Benieuwd naar onze realisaties?