Skip to main content

Het behoud van oude ramen, oud glas en glas-in-loodramen is historisch en esthetisch van groot belang, daar zijn we bij Atelier Mestdagh van overtuigd. Helaas lijken oude glasramen niet binnen onze moderne opvattingen en wetgeving rond thermische isolatie te passen. Niets is minder waar. Vanuit een milieubewust en kostenbesparend oogpunt is de isolatie van oud glas vaak een must, maar dat betekent niet dat je glas-in-loodraam moet verdwijnen. Wij gaan samen met jou op zoek naar de beste oplossing voor jouw ramen. Standaardoplossingen zijn er niet, maar we bieden wel advies op maat aan, en dit volledig in functie van jouw pand en glasramen.

Isoleren van glas-in-lood in burgerwoningen

Het isoleren van glas-in-lood kan op meerdere manieren gebeuren. Meestal wordt het glas-in-lood tussen dubbel glas geplaatst of aan de binnenzijde van het dubbel glas als voorzet. Voor beide technieken moet er ter plaatse bekeken worden of het originele schrijnwerk behouden kan worden, aangepast moet worden of er eventueel nood is aan een nieuwe omkasting. Goed en tijdig overleg met de schrijnwerker is dan ook belangrijk! Het behoud van glas-in-lood aan de buitenzijde is een complexer verhaal, waarvoor slechts in enkele gevallen een oplossing kan worden geboden.

Glas-in-lood als voorzet

Dit is veruit de mooiste en goedkoopste oplossing. Van binnenuit blijft het effect van het glas-in-lood identiek aan het origineel. Een minimale aanpassing en/of restauratie van het glasraam is voldoende. Eventueel kan het glas-in-lood in een afzonderlijk kader geplaatst worden.

Isolatie Voorzet glas in lood Atelier Mestdagh Merelbeke Stained Glass
isolatie dubbel glas lood in glas atelier mestdagh

Glas-in-lood tussen dubbel glas

Het glas-in-loodpaneel kan ook tussen dubbel glas worden geplaatst. Zo is je glasraam langs beide kanten ‘beveiligd’ en is het onderhoud een pak gemakkelijker. Je zit echter wel met een harde reflectie langs beide kanten, hogere plaatsingskosten en verlies van de garantie op het dubbel glas.

Voorzetglas voor monumentale panden

Voor kerken en openbare gebouwen is het isoleren van monumentaal glas-in-lood vaak een stuk complexer en vraagt het een kleine voorstudie van de ramen om te kunnen bepalen hoe we de ramen beter kunnen beschermen en voorzien van thermische isolatie of geluidsisolatie. Ook voor dergelijk advies op maat kan je bij ons terecht.

Isolatie Voorzet glas in lood Atelier Mestdagh Merelbeke Stained Glass

Benieuwd naar onze realisaties?