Skip to main content

Ontworpen door Jana Roos — Uitgevoerd door Atelier Mestdagh

Atelier Mestdagh, Stad Gent en Jana Roos brengen met Reï een driedimensionale kunstinstallatie onder Stadshal van Gent. Een magisch en verrassend ontwerp waarbij mode, glas-in-loodkunst en licht elkaar ontmoeten.

In coproductie met Stad Gent bouwt Atelier Mestdagh vijf glas-in-loodsilhouetten die verschijnen op een 16 meter lange catwalk, bezet met mozaïeken van cd’s. Katrien Mestdagh en Jana Roos brengen licht in het hart van de stad. Reï is een ontzettende liefdevolle handreiking naar alle mensen die in het duister vertoeven of al hun eigen licht mochten herontdekken.

Reï is een ambitieus hedendaags glad-in-loodkunst die de vele kleuren en lagen van de mens verbeeldt. Dit kunstwerk ontstaat op het snijvlak van het uitmuntende ambachtelijke vakmanschap van de meesters binnen Atelier Mestdagh en Jana Roos’ ontwerptalent. Vanuit deze kruisbestuiving blazen ze het ambacht van de glas-in-loodkunst nieuw leven in.

De krachtige boodschap die Reï uitdraagt, is dat er in elke mens altijd licht zit. Maar ook dat het licht in mensen soms vervaagt in littekens of de herinneringen aan een moeilijk verleden. Met Reï zoekt Jana Roos samen met Atelier Mestdagh voor het eerst expliciet de verbinding op met iedereen die vecht met iets of om iets. Te vaak staan mensen alleen in hun duisternis. Het streven van deze kunstenaars naar verbinding is een manier om aan anderen te laten weten dat ze niet alleen zijn.  In de warme gloed van Reï ontstaat er ruimte om pijn te delen met anderen, het is daar dat schoonheid kan ademen.

Ga kijken en geniet!

Geschreven door Tijs Van Steenberghe