Luc Mestdagh (°1953)

Glasschilder

Onze meesterschilder Luc Mestdagh leerde het vak van zijn vader Albert, de oprichter van Atelier Mestdagh. Die kreeg zijn opleiding in het befaamde laat-neogotische atelier van Hendrik Coppejans in Gent. Luc kon het vak dus leren van de beste! En of hij dat deed. Van kindsaf assisteerde hij zijn vader en werd zo de tweede glasschilder in dienst van Atelier Mestdagh.

Daarnaast volgde hij avondlessen Plastische Kunsten aan het Sint-Lucasinstituut om zijn tekentalent nog verder te ontwikkelen. Na de plotse dood van zijn vader vervoegt Luc in 1974 zijn moeder Yvonne in het atelier. Al snel nam hij de leiding van enkele projecten op zich en uiteindelijk nam hij de zaak helemaal over. Samen met zijn vrouw Ingrid Meyvaert vormt hij de perfecte tandem die het atelier kon laten groeien.

Toen Katrien in 2006 een groot deel van de administratieve taken overnam, kon Luc zelf weer meer gaan schilderen.

Ondertussen mag hij zich een meester in de glasschilderkunst noemen, met een aantal indrukwekkende projecten op zijn palmares. Dankzij het door de Vlaamse overheid gesubsidieerde ‘Leermeester-Leerlingtraject’ kan hij zijn kennis van de glasschilderkunst doorgeven aan de derde generatie (Katrien Mestdagh en Laura Ten Zeldam).

Sinds april 2018 is Luc officieel met pensioen, maar met 45 jaar ervaring op de teller en nog evenveel (of zelfs meer!) liefde voor het ambacht, is het niet gek dat hij nog steeds enkele dagen per week in het atelier te vinden is.