Skip to main content

Ingrid Meyvaert (°1956)

Glaskunstenaar

Ingrid Meyvaert studeerde Plastische Kunsten aan het Hoger Sint-Lucasinstituut in Gent. In 1978 stapte ze in het huwelijksbootje met Luc Mestdagh en begon ze zich toe te leggen op de glasraamkunst. Het was het begin van een perfecte match tussen getalenteerde creativiteit en ambachtelijke vaardigheid. Van 1979 tot 1995 combineerde ze haar glasraamkunst met een positie als docent aan het kunstsecundair onderwijs van het Sint-Lucasinstituut. Door het grote aantal opdrachten en tentoonstellingen in binnen- en buitenland heeft ze zich sindsdien fulltime aan de kunst kunnen wijden.

Mestdagh Glas lood vakmanschap ambacht stained glass
Mestdagh Glas lood vakmanschap ambacht stained glass

Schilderen met licht

De intense samenwerking met Atelier Mestdagh biedt haar de kans om in alle vrijheid te werken en haar creaties op de meest uiteenlopende plekken een plaats te kunnen geven. Ze is zowel thuis in het religieuze-figuratieve werk als in de abstracte en profane kunst. En hoewel ze ook autonome kunstwerken creëert, gelooft ze toch dat glasramen op hun best functioneren binnen een architecturale context. In al haar glascreaties streeft Ingrid naar moderniteit maar wel altijd met respect voor de rijke ambachtelijke traditie, die ze natuurlijk van nabij leerde kennen bij Atelier Mestdagh. Maar het blijft toch de combinatie van zon, licht, gloed en droom, gevangen in een loden netwerk, die haar nog steeds inspireert om vernieuwende creaties te bedenken. Het is het licht én de kleuren die haar leiden en constant creatief blijven uitdagen.

Indrukwekkend palmares

Tot de grootste opdrachten van Ingrid Meyvaert behoren:

  • De ramen in de Sint-Antoniuskapel in Heist.
  • De kapel van de Dominicanessen in Brugge.
  • De Sint-Janskapel van de Broeders van Liefde in Zelzate.
  • Het bovenlicht in de Bibliotheek in Zele.
  • En nog talloze andere werken in openbare gebouwen en privéwoningen in binnen- en buitenland.

Ingrid mocht haar werk ook meerdere keren tentoonstellen over de hele wereld. Van Japan (in 1996 en 2004) tot gewoon dichtbij huis in Gent.

Geïnteresseerd?

Vraag een portfolio op.