Skip to main content

Tijdens de uitreiking van de Onroerenderfgoedprijs 2020 bekroonde de jury Atelier Mestdagh voor ons uitmuntend vakmanschap. Als glasraamatelier realiseerden we de indrukwekkende glas-in-loodramen van de gerestaureerde Sint-Niklaaskerk van Westkapelle – één van de drie laureaten. Niet alleen dit project, maar het feit dat wij ons als familiebedrijf al meer dan zeventig jaar specialiseren in de restauratie, conservatie, herbestemming en creatie van glasraamkunst verdiende volgens de jury een prijs, en wat voor één!

De Sint-Niklaaskerk in Westkapelle

Op 26 maart 2013 ging de iconische Sint-Niklaaskerk in Westkapelle in vlammen op tijdens een verwoestende brand. Zesenhalf jaar later (december 2019) opende de gerestaureerde kerk opnieuw de deuren. Naast een intieme geloofsruimte is er een polyvalente zone met vergaderzalen, bar en uitschuifbare tribune. De creatie van de nieuwe glas-in-loodramen werd toevertrouwd aan Atelier Mestdagh.

Atelier-Mestdagh-Sint-Niklaaskerk-Westkapelle- (c) Jurgen-de-Witte-12

Monumentaal vakmanschap

Zaakvoerder Katrien Mestdagh zette het ontwerp van architect Thibault Florin (Architectenbureau Bressers) om in een tekening op ware grootte. Een abstract en eenvoudig ontwerp dat resoneert met het moderne interieur. Voor de uitvoering van het ontwerp werkten zij en haar team volgens de originele Middeleeuwse technieken en met dezelfde materialen. Het enige verschil is dat de glasramen van vandaag niet zijn gebrandschilderd.

Maar liefst 196 vierkante meter mondgeblazen cilinderglas werd door Atelier Mestdagh op maat gesneden. Vervolgens werden de verschillende stukken glas geplaatst in loden H-profielen, die het gekleurd en blank glas van elkaar scheiden. Na het solderen van de kruispunten plaatste Atelier Mestdagh de nieuwe glas-in-loodramen in de voorziene raamopeningen.

Met de eervolle vermelding bekroont de jury niet alleen de indrukwekkende omvang van het project, maar nog meer de precisie en kwaliteit van het eindresultaat. De glas-in-loodramen van de Sint-Niklaaskerk getuigen van het jarenlange vakmanschap van Atelier Mestdagh en de onverminderde relevantie van deze eeuwenoude ambacht in onze moderne samenleving.

Karaktervol lichtspel

Tijdens de Middeleeuwen spraken de monumentale glasramen met religieuze figuren op didactische wijze tot de kerkganger. En vandaag spreken ze opnieuw, hetzij op een andere manier. Maar die verwondering die je voelt wanneer je in stilte een zonnestraal aanschouwt die door het gekleurde glas breekt en neervalt in de ruimte is nog even groots. “Dat effect is enkel mogelijk met mondgeblazen glas, gekleurd glas zal nooit hetzelfde intense gevoel creëren”, vertelt Katrien Mestdagh.

Mondgeblazen glas is een prachtig materiaal dat door zijn imperfecte, maar levendige structuur zorgt voor een mooie gradatie aan kleuren zodra het licht erdoor schijnt. Het ontwerp komt tot leven en transformeert de ruimte en de sfeer die er hangt.

Atelier-Mestdagh-Sint-Niklaaskerk-Westkapelle- (c) Jurgen-de-Witte-08

Foto’s: Jurgen de Witte