Skip to main content

Katrien Mestdagh (°1980)

Zaakvoerder en restaurateur/conservator in de glaskunst

Een shot moderniteit en liefde voor het vak

Bloed – en de liefde voor de glasschilderkunst – kruipt waar het niet gaan kan. Van kleinsaf was Katrien niet weg te slaan uit het atelier van haar ouders, waar ze het ambacht spelenderwijs leerde kennen. Het werd al snel duidelijk: hier lag haar toekomst. Na haar studies Kunstwetenschappen/Musicologie besloot Katrien in 2004 dan ook om haar ouders te vervoegen in het atelier.

In 2012 vertrok ze voor twee jaar naar de University of York, waar ze de Master Stained Glass Conservation and Heritage Management behaalde (dankzij ondersteuning van de Sofina-Boëlstichting, de Koning Boudewijnstichting (Jong getalenteerden in erfgoedberoepen) en de Europese Unie (Erasmus for Young Entrepreneurs). In het kader van haar studie liep ze stage bij de York Glaziers Trust (York), Monumentenwacht en de erfgoeddienst van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Katrien Mestdagh Glas lood vakmanschap ambacht
Katrien Mestdagh Atelier Mestdagh

Een professioneel atelier mét een visie

Na haar studies nam Katrien definitief de leiding over in het atelier. Ze transformeerde het traditionele restauratieatelier tot een professioneel, hedendaags conservatie-atelier. Onder haar toezicht ontving Atelier Mestdagh enkele belangrijke onderscheidingen, zoals Ambacht in de kijker (2011), de Gentse Torenwachterprijs (2012) en het Handmade in Belgium-label (2013). Daarnaast probeert ze de glasraamkunst wat meer in de kijker te zetten door deelnames aan verschillende kunstprojecten. Ze ziet zelf toe op alle restauratiewerken die het atelier uitvoert.

Ondertussen leert ze ook nog de kneepjes van de glasschilderkunst van haar vader. Katrien staat met bakken vol goesting en passie in het vak en doet er alles aan om de glaskunst op alle vlakken te promoten. Ze zal altijd de traditie in ere houden, maar houdt ook steevast de nieuwste innovaties en hedendaagse kunststromen in het oog, om de kunst zo springlevend te houden.

Sinds 2022 is Katrien Associate Member of the International Scientific committee for the Conservation of Stained Glass.