Katrien Mestdagh (°1980)

Zaakvoerder en restaurateur/conservator in de glaskunst

Als oudste kind van Luc Mestdagh en Ingrid Meyvaert kreeg Katrien de glasmicrobe met de paplepel mee Van kleinsaf was ze niet weg te slaan uit het atelier van haar ouders, waar ze het ambacht spelenderwijs leerde kennen. Hoewel haar ouders nooit enige druk hebben uitgeoefend, was het voor Katrien al snel duidelijk dat haar toekomst ook bij Atelier Mestdagh lag. Na haar studies Kunstwetenschappen/Musicologie besloot Katrien in 2004 dan ook om haar ouders te vervoegen in het atelier.

In 2012 vertrok ze voor twee jaar naar de University of York, waar ze de Master Stained Glass Conservation and Heritage Management behaalde (dankzij ondersteuning van de Sofina-Boëlstichting, de Koning Boudewijnstichting (Jong getalenteerden in erfgoedberoepen) en de Europese Unie (Erasmus for Young Entrepreneurs). In het kader van haar studie liep ze stage bij de York Glaziers Trust (York), Monumentenwacht en de erfgoeddienst van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Na haar studies nam Katrien definitief de leiding over in het atelier

Ze transformeerde het traditionele restauratieatelier tot een hedendaags conservatie-atelier. Onder haar toezicht ontving Atelier Mestdagh enkele belangrijke onderscheidingen, zoals Ambacht in de kijker (2011), de Gentse Torenwachterprijs (2012) en het Handmade in Belgium-label (2013). Daarnaast probeert ze de glasraamkunst wat meer in de kijker te zetten door deelnames aan verschillende kunstprojecten.

Ze ziet zelf toe op alle restauratiewerken die het atelier uitvoert. Ondertussen leert ze ook nog de kneepjes van de glasschilderkunst van haar vader. Katrien staat met bakken vol goesting en passie in het vak en doet er alles aan om de glaskunst op alle vlakken te promoten.