Skip to main content

De Michelangelo Foundation promoot uitmuntend vakmanschap en wil een brug smeden tussen hedendaags design en ambacht. Op 17 september 2020 lanceerden zij de Homo Faber Guide, een website waar zij de beste ambachtslui van Europa in kaart brengen. De vermelding van Atelier Mestdagh hierop is een bekroning voor ons vakmanschap en maakt ons dan ook zeer gelukkig.

In de ban van de Michelangelo Foundation

Katrien Mestdagh maakte kennis met de Michelangelo Foundation in 2018. We namen toen tijdens het Salone del Mobile.Milano deel aan de tentoonstelling Doppia Firma, die georganiseerd werd door de Michelangelo Foundation en Fondazione Cologni. Met Doppia Firma wilden de organisatoren ontwerper en uitvoerder als gelijken naast elkaar in de kijker zetten. Wij namen samen met Maarten De Ceulaer deel en presenteerden er de staande lamp die hij heeft ontworpen en wij hebben vervaardigd.

Katrien bestelde erna onmiddellijk het boek The Master’s Touch van Alberto Cavalli waarin hij de elf criteria beschrijft waaraan een meester ambachtsman moet voldoen: 

 1. Authenticiteit (authenticity)
 2. Competentie (competence)
 3. Vakmanschap (craftsmanship)
 4. Creativiteit (creativity)
 5. Innovatie (innovation)
 6. Interpretatie (interpretation)
 7. Originaliteit (originality)
 8. Talent (talent)
 9. Werkveld (territory)
 10. Traditie (tradition) 
 11. Opleiding (training)

Atelier-Mestdagh-Stained-Glass

In alles wat de Michelangelo Foundation doet en toont via social media voel je de uitmuntendheid van de ambachtslui die zij promoten. Dit was exact waarnaar we op zoek waren!

Tijdens haar verblijf in Milaan hoorde Katrien over de plannen voor een website waarop zij de beste ambachtslui in Europa in kaart zouden brengen. Wat toen een droom leek, werd afgelopen maand realiteit. Atelier Mestdagh werd samen met 28 andere Belgische ambachtslui, waaronder Ludovic Elens, Niyona en Antoine Van Loocke, geselecteerd! Samen maken we ook deel uit van het Belgische Ateliers Gabriel

De Homo Faber tentoonstelling

Eerder dit jaar zou ook de tweede editie van de Homo Faber tentoonstelling plaatsvinden, mét werk van Atelier Mestdagh. Helaas werd deze omwille van Covid-19 verplaatst naar 2021. Het maakproces van het kunstwerk dat wij zouden – en volgend jaar zullen – tentoonstellen werd door Jürgen De Witte van Wit Fotografie op beeld vastgelegd. 

Het uiteindelijke kunstwerk houden we nog even geheim, maar in het kader van de lancering van de Homo Faber Guide kunnen we wel een sneak peek onthullen in onderstaand filmpje.

Een kijk achter de schermen tijdens Create Day 

Op de allereerste internationale Create Day die plaatsvindt op 10 oktober zal de Michelangelo Foundation 24 uur lang non-stop de vindingrijkheid, verbeeldingskracht, diversiteit en vaardigheden van vakmensen over de hele wereld tonen. In deze line-up van livestreams, demonstraties, tutorials, tips en rondleiding zal ook onze video getoond worden. Volg hen op social media voor updates rond dit online event. 

Benieuwd naar meer? Ontdek Atelier Mestdagh en andere Europese vakmensen op de website Homo Faber Guide