Externe ontwerpen

Atelier Mestdagh staat altijd paraat om zowel kunstenaars als architecten uit binnen- en buitenland te helpen bij de ontwikkeling van glasraamprojecten. Ons team kan vanaf de ontwerpfase betrokken worden, of pas later bij de uitvoering worden ingezet. Daarbij wordt er rekening gehouden met alle aspecten van de glasraamkunst om het gedroomde ontwerp zo exact mogelijk te realiseren. Tot nu toe hadden we het genoegen om met de volgende architecten en/of kunstenaars samen te werken:

Maarten De Ceulaer

Belgische design lamp met glas-in-lood schittert in Milaan

De Belgische designer Maarten De Ceulaer ontwierp een staande lamp in glas-in-lood, die wij samen met hem realiseerden naar aanleiding van het event Doppia Firma. Deze tentoonstelling ging door tijdens de Milan Design Week 2019, georganiseerd door de Michelangelo foundation en de Fondazione Cologni. De lamp werd in verschillende vaktijdschriften geprezen en zou wel eens een belangrijke stap kunnen zijn voor de intrede van vlak mondgeblazen glas en glas-in-lood in hedendaags design.

Atelier Jack

Glas-in-loodinspiratie gevat in een modern schrijftafeltje

De interieurontwerpers en architecten van Atelier Jack hebben op onze vraag een meubel ontworpen waarin glas-in-lood verwerkt zit. Het schrijftafeltje werd voorgesteld aan het publiek in september 2019. Dit is de start van een zoektocht naar de manieren waarop glas-in-lood verwerkt kan worden in moderne architectuur en meubelontwerpen.

Thibault Florin ( Bureau Bressers )

185m2 nieuw glas-in-lood voor heropgebouwde kerk te Westkapelle

In 2013 brandde de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle grotendeels af. In het ontwerp voor de heropbouw was voorzien om het merendeel van de gotische ramen te beglazen met mondgeblazen glas-in-lood. Architect Thibault Florin van Bureau Bressers ontwierp zelf de glasramen. Deze serie prachtige eenvoudige glasramen beslaat meer dan 185m2 mondgeblazen glas-in-lood: een unieke realisatie in België, waar hopelijk veel architecten zich door zullen laten inspireren.

Wim Delvoye

Glas-in-loodkunst van wereldformaat

De samenwerking tussen deze hedendaagse kunstenaar en Atelier Mestdagh dateert al van de jaren ‘90 en leverde intussen een aantal prachtige kunstwerken op. Het eerste project waren drie voetbalgoals, gemaakt uit gebrandschilderde glas-in-loodpanelen. Nadien volgde de befaamde glasramen op basis van röntgenfoto’s, waarvan o.m. een reeks in het MUDAM (Luxemburg) te zien is. Deze ramen werden vervaardigd met een zeefdrukprocedé waarbij men onze grisailles/glasverven gebruikte. In 2012 ontwikkelden we een raam met getorste Christusfiguren, voor zijn solotentoonstelling in het Louvre in Parijs.

Philippe Depotter

Monumentale nieuwe glasramen voor Gentse Sint-Niklaaskerk

In 2006–2007 werd samengewerkt met Philippe Depotter van architectenbureau Bressers voor vijf ramen in de noordelijke zijbeuk van de Gentse Sint-Niklaaskerk. Atelier Mestdagh bood van bij de ontwerpfase technische ondersteuning zonder inmenging op artistiek gebied. Het atelier voerde de vijf ramen aan de noordzijde uit.

Geert De Groote

Glas-in-loodkapel schittert in de natuur

Ter gelegenheid van de glaskunsttentoonstelling Diafaan V in het Sint-Elisabethbegijnhof in Sint-Amandsberg, werd in 2011 een kleine kapel in glas-in-lood ontwikkeld. Het ontwerp is van de hand van Geert De Groote Architecten en de uitvoering gebeurde door Katrien Mestdagh. De structuur is opgebouwd uit stalen buisschijven, waarop glas-in-loodpanelen zijn bevestigd. Het geheel is daardoor vrij makkelijk demonteerbaar/verplaatsbaar. Het lijnenspel refereert naar de gewelven van gotische kathedralen. De kapel is gemaakt om in een publieke ruimte te staan en toegankelijk te zijn voor iedereen.

Stéphane Boens

Glasramen voor villa in Victoriaanse stijl in Hamburg

In 2007 werkten we samen met architect Stéphane Boens voor een villa in Victoriaanse stijl in Hamburg. Hierbij werden ruwe schetsen voorgesteld door de architect. Ingrid Meyvaert werkte de ontwerpen verder uit, bepaalde de kleuren en legde glasstalen voor. Ook de uitvoering en plaatsing nam Atelier Mestdagh voor haar rekening. Het project betreft een bovenlicht, de ramen in de bibliotheek, traphal, trappenhuis, keuken en voorgevel. De meeste ramen zijn uitgevoerd in mondgeblazen opaline-glas.